Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az ananász gyógyhatásairól
  2022-06-22 23:53:32, szerda
 
 



Ananász
Az ananász őshazája feltehetően Paraguay, Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1493-ban. A Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit (botanikai értelemben áltermés) a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságig. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Ezen felül újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is. Az ananászt a Fülöp-szigeteken ősidők óta alkalmazzák a hagyományos orvoslásban, parazitás betegségek ellen.

Az enzimeket nagyon fontos, rendszeresen pótolnunk, mert a kor előrehaladtával egyre kevesebb áll a szervezetünk rendelkezésére. Létfontosságú molekulák, mert életfontosságú folyamatokat irányítanak minden pillanatban. Enzimek nélkül megszűnik az egészséges élet. Enzimeket nagyobb mennyiségben a következő gyümölcseinkben találunk: Az egyik a papayaban van, a papain, a másik az ananászban, ez a bromelin/bromelain enzim. Segíti az emésztést, illetve elősegíti a vér pH egyensúlyát. Elsősorban emésztő enzimként alkalmazzák, hogy lebontsa a fehérjéket, de a szénanáthától a lázig számos baj ellen használható a gyógyításban, mivel kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatással is bír. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az enzimterápia. Fontos tudni, hogy csak akkor képesek gyulladáscsökkentő hatásukat kifejteni, ha megfelelő módon alkalmazzuk. Általános gyulladáscsökkentő hatásukat, akkor tudják kifejteni az enzimek, ha nem használódnak fel az emésztés folyamatára. Ezt úgy tudjuk kiküszöbölni, ha teljes éhgyomorra vesszük be az enzimtartalmú étrend-kiegészítőt. Csak ebben az esetben jutnak be a véráramba teljes értékű enzimekként és jutnak el oda, ahol szükség van rájuk, s fejtik ki gyulladást csökkentő hatásukat.

Az emésztés rendeződésével elhárul a baj az emésztésben résztvevő többi szervről is, és ezzel párhuzamosan szabadul fel immunrendszerünk közel 80%-a is. Jól működő emésztőrendszer mellett a bélben lévő immunrendszernek csak a védekezéssel kell foglalkoznia, feleslegesen nem kell energiát fordítania az emésztésre. Megszűnnek, vagy legalábbis jelentősen csökkennek a panaszok, a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működése javul.

A tisztítókúrák hívei sem nélkülözhetik az ananászt. Emésztést gyorsító hatása révén ugyanis gyorsabban ürülnek a szervezetből a salakanyagok. Segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását. C-vitamint, káliumot, folsavat, cukrot, gyümölcssavat, rostanyagot tartalmaz, számottevő vitaminforrásként tartjuk számon. A folsav a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék képződésénél működik közre, és szükséges a gyomornyálkahártya normális működéséhez is. A gyümölcslevek közül a legjelentősebb folsavforrás az ananászlé, a narancslé, és a grépfruitlé. Ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer zavara esetén, súlyfeleslegnél, tüdőgyulladásnál, meghűlésnél, vérszegénység esetén is.

Gyomorproblémák: A táplálék első állomása a gyomor. Minél tovább tartózkodik itt az étel, annál jobban le van terhelve. Ha azonban hamar végez az emésztéssel, valamint van elegendő gyomorsav, az lökést ad az egész emésztő rendszernek, gyorsítja és könnyíti az emésztést. Az ananászban levő bromelin enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, s ezáltal csökken azok emésztési ideje.

Gyomor műtét után: ha segítünk az emésztésnek, az mindenképpen könnyít az egész szervezeten. Ezt úgy érjük el, ha ananászlevet kortyolgatunk étkezés közben.

Emésztési zavarok: Amikor a táplálék átjut a nyombélbe, ott is folytatódik az emésztés, a máj és a hasnyálmirigy által előállított emésztőnedvek segítségével. Ha a gyomorban teljesebb az emésztés, kevésbé terheljük a májat és a hasnyálmirigyet, sőt a vékonybelek sem veszítenek annyi energiát, könnyebben és gyorsabban átjut a salakanyag a vastagbélbe. A hatékonyabb emésztés hat a vastagbél kiválasztására és a salakanyag kiürülésére.

Hasi fájdalom enyhítő: A hasi fájdalom sok esetben akkor lobban fel, ha valamilyen táplálékot fogyasztottunk, amire esetleg allergiásak vagyunk, vagy nehezebben tolerálja a szervezetünk. Minél hamarább keresztülmegy az emésztőrendszeren a táplálék, annál kevésbé okoz problémát, és ha mégis, az gyorsabban múlik. A másik lehetőség, hogy az ananász rendkívül jellegzetes és erős leve az ásványokkal és vitaminokkal hűsítőleg hat a gyulladt részekre.

Láz esetén: Láz esetén sokkal hatékonyabb és jobb a szervezet számára, ha szomjunkat ananásszal oltjuk, mintha lázcsillapítóval csökkentjük a lázat. A láz a test természetes önvédelmi reakciója. Testünk emelkedett hőmérséklete lemegy, ha rendbe jön a szervezet. Az ananászlével ebben az esetben is elsősorban a gyomornak segítünk, hogy gyorsabban kiürüljön, és kevesebb energia fordítódjon az emésztésre, így több marad a gyógyulásra. Másodjára az ananász enzim tartalma segít a láz kiváltó okának megszüntetésében, a gyulladás csökkentésében.

Gyulladás ellen: Ha a szervezetben rendeződik az emésztés, az serkentőleg hat a többi fő szervünkre is. Különösen a máj működésének tekintetében, ha csökken a terhelése, nagyobb energiával tudja végezni a többi teendőit, többek között a méregtelenítést. A májra hatással van az A vitamin, ami a gyulladások gyógyszere is. A kálium a vér tisztítására hat, amivel szintén csökkenhet a testben a gyulladás.

Immunrendszer támogató: Az ananászban lévő hatóanyagok, bromelin, vitaminok, ásványi anyagok jótékonyan hatnak az immunrendszer működésére, ezzel növelve a test védekező képességét.

Erős menstruációs panaszok esetén: A menstruációs zavarok közé tartozik a havi vérzést megelőző fájdalom, a kevés váladék, vagy a nagy mennyiségű vérzés. Mindez nem normális állapot, különösen a túlzott vérveszteség, aminek más következményei is lehetnek, ha a szervezet nem jut elegendő vashoz. Az ananász fogyasztásával hozzájárulunk a menstruációs zavarok mihamarabbi rendezéséhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: megszüntetésében, tüdőgyulladásnál, lázcsillapítóval, immunrendszerünk, legegészségesebb, immunrendszernek, gyümölcseinkben, megemésztésében, gyomorproblémák, emésztőrendszer, súlyfeleslegnél, hasnyálmirigyet, méregtelenítést, helyreállítását, előrehaladtával, fogyasztottunk, legjelentősebb, rendeződésével, fogyasztásával, fehérvérsejtek, csökkentésében, következményei, életfontosságú, kiválasztására, rendelkezésére, véralvadáshoz, kortyolgatunk, szénanáthától, keresztülmegy, enzimtartalmú, emésztőnedvek, gyümölcslevek, immunrendszer, létfontosságú, hasnyálmirigy, vérszegénység, ananász őshazája, levélrozetta közepén, 15-20 dkg-os, több kilós, benne található, legegészségesebb gyümölcsök, bromelin nevű, friss ananászban, konzervekben hőkezelés, ananász zsírégető, hagyományos orvoslásban, enzimeket nagyon, szervezetünk rendelkezésére, egészséges élet, következő gyümölcseinkben, lázig számos, Kolumbusz Kristóf,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Föld napja április 22  Messziről jött ember  Kellemes esti időtöltést  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  William Shakespeare idézet  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  A végzet az  Az embernek a társa: hiányzik.  képre írva  A könnyek összegyűjtése  Szent György napi hiedelmek, s...  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Miért nem menti meg Jézus...  A boldogság ült a világvégén  Volt egy...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Maradék idő  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Szent György nap  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Ázzal aki csak szép  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Életművészet  Szent György nap  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Egyszerűen  Jó éjszakát  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  S a dalok tanulsága  Az Európai Unió is foglalkozik...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Muratáj  Beney Zsuzsa - Álom  Paul David Tripp Április 25  Minden gyerek jó.  Emberként automatikusan értéke...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  A Gömb  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam Gizike bar...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Nagyon furcsa szeretni valakit...  A föld szépségéért  Minden szülő a lényével nevel.  Az Európai Unió is foglalkozik... 
Bejegyzés Címkék
ananász őshazája, levélrozetta közepén, 15-20 dkg-os, több kilós, benne található, legegészségesebb gyümölcsök, bromelin nevű, friss ananászban, konzervekben hőkezelés, ananász zsírégető, hagyományos orvoslásban, enzimeket nagyon, szervezetünk rendelkezésére, egészséges élet, következő gyümölcseinkben, lázig számos, emésztés folyamatára, esetben jutnak, véráramba teljes, emésztés rendeződésével, emésztésben résztvevő, bélben lévő, védekezéssel kell, vastagbél működése, tisztítókúrák hívei, szervezet sav-bázis, véralvadáshoz szükséges, gyümölcslevek közül, legjelentősebb folsavforrás, bélrendszer zavara, táplálék első, egész emésztő, ananászban levő, fehérjék megemésztésében, mindenképpen könnyít, egész szervezeten, táplálék átjut, hasnyálmirigy által, gyomorban teljesebb, hatékonyabb emésztés, vastagbél kiválasztására, salakanyag kiürülésére, hasi fájdalom, gyorsabban múlik, másik lehetőség, ananász rendkívül, gyulladt részekre, szervezet számára, test természetes, ananászlével ebben, gyomornak segítünk, ananász enzim, gyulladás csökkentésében, szervezetben rendeződik, többi teendőit, májra hatással, gyulladások gyógyszere, ananászban lévő, immunrendszer működésére, test védekező, menstruációs zavarok, havi vérzést, kevés váladék, nagy mennyiségű, túlzott vérveszteség, ananász fogyasztásával, megszüntetésében, tüdőgyulladásnál, lázcsillapítóval, immunrendszerünk, legegészségesebb, immunrendszernek, gyümölcseinkben, megemésztésében, gyomorproblémák, emésztőrendszer, súlyfeleslegnél, hasnyálmirigyet, méregtelenítést, helyreállítását, előrehaladtával, fogyasztottunk, legjelentősebb, rendeződésével, fogyasztásával, fehérvérsejtek, csökkentésében, következményei, életfontosságú, kiválasztására, rendelkezésére, véralvadáshoz, kortyolgatunk, szénanáthától, keresztülmegy, enzimtartalmú, emésztőnedvek, gyümölcslevek, immunrendszer, létfontosságú, hasnyálmirigy, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6171
  • e Hét: 31062
  • e Hónap: 62548
  • e Év: 267249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.